5 x stof

Een tijdje terug poste ik een bericht over leer. Vandaag zijn 5 van mijn andere favoriete stoffen aan de beurt.

Denim

Schermafbeelding 2016-05-27 om 20.07.44.png

Grondstof: Katoen

Denim, ook wel spijkerstof, is een weefsel in keperbinding en wordt veel gebruikt voor kleding maar is tegenwoordig ook steeds vaker in het interieur te vinden. Het is een bijzonder sterke, gekeperde katoenen stof.
Denim is een afkorting van de oorspronkelijke Franse benaming serge de Nîmes. Nîmes is een Zuid-Franse stad waar deze stof voor het eerst werd gemaakt door de familie André voor de veehoeders van de Camargue, de zogeheten gardians. De Blue jeans blauwe denim spijkerbroek dankt zijn naam aan de blauwe kleurstof indigo en jeans komt van de Franse benaming Gênes van Genua waar de eerste denim broeken werden gemaakt.

In het interieur zie je denim vaak terugkomen bij sofa’s, zitzakken, bureaustoelen, lampenkappen en kussens.

Vilt

Schermafbeelding 2016-05-27 om 20.07.56.png

Grondstof: wol, have-of konijnenhaar

Vilt is een niet-geweven textielsoort die wordt gemaakt door samenpersing van wol, haze- of konijnenhaar.

Vilt was vermoedelijk de eerste vorm van textiel die de mens maakte, al komt ook een prehistorische manier van ineenvlechting van plantenstrengen daar ook voor in aanmerking. In elk geval ging de uitvinding van het vilt die van het weven en het breien ruimschoots voor. De oudste bewaarde viltresten dateren van ca. 6500 voor Christus en werden gevonden in Klein-Azië.

Vilt moet altijd ten minste 30% wol bevatten zodat de kenmerkende schubben van wol, die niet bij andere vezels voorkomen, blijven. Als de vezels langs elkaar schuiven en de schubben zijn tegengesteld gericht dan zullen de schubben in elkaar haken. Vilt kan op verschillende wijzen gemaakt worden

Modern vilt bestaat gewoonlijk voor een groot deel uit andere vezels dan wol i.v.m. van de stevigheid.

Fluweel

Schermafbeelding 2016-06-03 om 12.23.46.png

Grondstof: o.a. katoen

Fluweel is een geweven stof, waarbij rechtopstaande pluizen, de pool van zijde of katoen met de kettingdraden zijn meegeweven en zijn afgesneden. Tegenwoordig worden ook andere stoffen gebruikt, zoals linnen, wol en mohair. Ook synthetische stoffen worden wel gebruikt. Soms wordt er een beetje lycra toegevoegd om het elastischer te maken.

Fluweel is een zachte en fijne, glanzende stof, die vanouds gebruikt wordt voor kostbare kleding. De uit Azië afkomstige techniek van het fluweelweven kwam rond 1400 in Italië tot bloei, in het bijzonder in Lucca, Florence, Venetië en Genua; die laatste stad is nog altijd een fluweelcentrum. In de 16e eeuw werd Brugge een centrum van fluweelwevers.

 

Fluweel wordt geweven met een speciaal type weefgetouw. De Metexmachine is een speciaal type weefmachine ontworpen voor de productie van fluweel.

In het interieur zie je fluweel vaak op bank/(lounge)stoelen, kussens en plaids.

Suede

Schermafbeelding 2016-06-03 om 10.35.26.png

Grondstof: Leer (dierenhuid)


Suède
 is een type leer dat wordt gebruikt om kleding, schoenen en interieur-stoffen te fabriceren. De naam komt van het Franse “Gants de Suède”, ofwel ‘Zweedse handschoenen’.

Suède wordt gemaakt van de binnenkant van leer, die niet de opperhuid toont. Hierdoor is het minder duurzaam, maar wel zachter dan gewoon leer. Suède heeft een geborstelde structuur en lijkt wel wat op stof, wat het geschikt maakt voor het fabriceren van kleding.

Door de open structuur van suède wordt het snel vuil en is het met name vatbaar voor voedselvlekken. Omdat het niet mogelijk is suède te wassen, moet het gereinigd worden met behulp van een suèdereinigingsmachine, wat echter niet wordt aangeraden aangezien dit ook voor snellere slijtage zorgt.

In het interieur zie je suède vooral op banken en kussens.

Jacquard

Schermafbeelding 2016-06-03 om 10.14.10

Grondstof: o.a. katoen

Jacquard geweven wil zeggen dat er een weeftechniek is gebruikt waarbij het dessin met diverse gaarkleuren in één zijden stof verwerkt is. Het is een stevige stof waar je verschillende soorten garen (met of zonder glans) in kan verwerken. Er kan ook reliëf worden gecreëerd.

De term ‘jacquard’ komt van de fransman Joseph-Marie Jacquard (1752-1834), van huis uit zijdewever en in 1805 uitvinder van het programmeerbare weefgetouw. Dit weefgetouw is later Jaqcuardgetouw genoemd en de zijde die met deze speciale techniek gemaakt  wordt noem je Jacquard zijde.
Bijna elk gewenst motief kan  worden gemaakt. 

Bij eenkleurige, uitsluitend door deze weeftechniek gedessineerde stoffen, bestaat het patroon uit licht en donker contrast. De stoffen glanzen als ze bewegen. Door het tegengestelde patroon aan de achterkant ontstaat een positief/negatief effect.